Het doel

Bewustwording

Het doel van mindfulness is een bewustwordingsproces op gang te brengen in je hoofd, in je lichaam en in wat je voelt. Je krijgt inzicht in de mechanismen in jezelf die stress, piekeren, somberheid of pijn veroorzaken. Door de training leer je sneller de stresssignalen en gedachten te herkennen en er niet als vanouds vanuit de automatische piloot op te reageren. Je wordt minder geleefd en je kunt vanuit rust meer grip krijgen op de dingen om je heen. Vandaar uit kun je zelf richting geven aan je leven. Je ervaart dat je hierdoor andere, bewustere keuzes kunt maken.

Net zoals we ons lichaam kunnen trainen, zo kunnen we ook onze geest trainen en sterk maken. Mindfulness, aandacht is een natuurlijke vaardigheid van ieder mens, die we kunnen versterken en kunnen inzetten voor een lichter en fijner leven.

Leven in het NU

Mindfulness maakt je bewust van wat er innerlijk in je leeft. Het brengt je aandacht op wat je nu doet, voelt en ervaart. Zo wordt je bewust van spanningen of pijn, als je piekert of negatieve gedachten hebt. Mindfulness helpt je om zonder oordeel te accepteren dat er spanning in je lijf kan zijn, of dat je pijn of verdriet hebt. Het helpt je die dingen waar te nemen zonder je ertegen te verzetten of je er druk om te maken. Het is een vorm van zelfonderzoek. Door licht te schijnen op dat wat is, transformeer je vaak al de ergste klachten. Als je meer in het moment bent, gaan gedachten over het verleden of toekomstscenario’s, lichamelijke gewaarwordingen (zoals pijn) en gevoelens niet meer met je op de loop.